Novosti

Druga radionica usavršavanja mentora i predavača

Druga radionica usavršavanja mentora i predavača

U rujnu smo održali i drugu radionicu usavršavanja mentora i predavača za rad s osobama s invaliditetom u wellnessu. Tema druge radionice bila je : Pristup osobama s osjetilnim invaliditetom – slijepe i slabovidne osobe, Pristup osobama s osjetilnim invaliditetom – gluhe i nagluhe osobe.

Cilj radionice bio je približiti mentorima i predavačima znanja o vrstama osjetilnog invaliditeta – sljepoći, slabovidnosti, gluhoći i nagluhosti te objasniti načine pristupa osobama koje imaju oštećenja osjetilnog spektra.

Polaznici su kroz izlaganje, demonstraciju, razgovor i primjenu naučenog učili o sljedećem: Tko su slijepe osobe?, Tko su slabovidne osobe?, Vrste i razlika među tipovima oštećenja vida, Susret sa slijepom osobom i pristup slijepoj osobi, Komunikacija sa slijepom osobom: kako razgovarati i kako se obratiti slijepoj osobi, Kako voditi slijepu osobu (verbalna i neverbalna komunikacija). Osim o slijepim i slabovidnim osobama, polaznici su učili o vrstama oštećenja sluha i pristupu gluhim i nagluhim osobama te kako komunicirati s osobom oštećenog sluha.

Posebno zanimljivo polaznicima bilo je naučiti što je to tehnika videćeg vodiča i kako biti dobar videći vodič.

Kroz vježbu s povezima na očima svi polaznici radionice učili su kako kao videći vodič uspostaviti inicijalni kontakt sa slijepom osobom, kako ju pravilno držati i kako ju voditi kroz vježbe skretanja, kretanja kroz suženi prostor, prolaženja kroz vrata, kretanja niz  i uz stepenice i kroz vježbe sjedanja.

Mentori i predavači su kroz sudjelovanje na radionici stekli znanja o pristupu slijepim i slabovidnim osobama i gluhim i nagluhim osobama što je iznimno vrijedno za provođenje buduće nastave i praktičnih vježbi za osobe s invaliditetom koje sudjeluju u projektu.

Informacije

Projekt Da, možemo i mi! (UP.02.2.2.17) financiran je iz Europskog socijalnog fonda.

Sadržaj ovih web stranica isključivo je odgovornost Ustanove za obrazovanje odraslih Galabanum.

eu am