Novosti

Održane radionice u rujnu

Održane radionice u rujnu

Održane radionice razvoja vještina i klubovi zapošljavanja u rujnu

U rujnu smo nastavili s provođenjem radionica razvoja vještina osoba s invaliditetom i klubova zapošljavanja u okviru projektne aktivnosti Stručna podrška i profesionalno usmjeravanje osoba s invaliditetom u sektoru turizma i ugostiteljstva. Radionice se održavaju u prostorima Udruge slijepih Zagreb u Draškovićevoj 80, a svi sudionici koji nisu u mogućnosti doći osobno, uključuju se u radionice online. U provedbi radionica sudjelovala je Latica Mirjanić, psihologinja Udruge slijepih Zagreb i Mario Čubrić i Paulina Požarić, predstavnici Ustanove za obrazovanje odraslih Galbanum koji su polaznicima prezentirali projekt Da, možemo i mi!

5. rujna održani su klub zapošljavanja i radionica Razvoj vještine javnog govora i nastupa za osobe s invaliditetom. Polaznicima su prezentirani primjeni najčešćih problema koji se mogu javiti prilikom javnog nastupanja, a kroz vježbu su imali priliku naučiti sastavne dijelove javnog nastupa, tehnike kako napisati i kako održati dobar govor. Svaki polaznik je održao prigodni govor u nekoliko rečenica od kojih bi svaka sačinjavala početak, sredinu i kraj govora. Nakon održanih govora, sa svakim govornikom i cijelom grupom su analizirani osjećaji tijekom prezentacije, eventualni problemi, pri čemu se posebna pozornost obratila na razliku kako govornici doživljavaju sebe i kako ih drugi doživljavaju. Kako bi nastavili usvajati vještinu javnog nastupanja, sudionicima je ostavljena mogućnost dodatnog savjetovanja o vještini tijekom trajanja programa, ukoliko se nađu u situaciji da ne znaju uspješno koristiti vještinu.

12. rujna održani su klub zapošljavanja i radionica razvoja vještina na novu temu Rješavanje problema i postavljanje granica, a cilj radionice bio je osnažiti osobe s invaliditetom za savladavanje vještine rješavanja konflikta. Svakom sudioniku je ostavljeno puno prostora te mu se u komunikaciji pristupalo individualno. Kao primjer idealne primjene vještine, svaki polaznik je sudjelovao u dvije vježbe. U prvoj vježbi cilj je bio zaustaviti agresivno ponašanje druge osobe, dok je cilj druge vježbe je bio kako inhibirati svoje agresivno ponašanje, što su sudionici vježbali uz pomoć predavačice Latice Mirjanić i partnera iz Galbanuma. Svi su polaznici uspješno odradili ove vježbe.

19. rujna održani su klub zapošljavanja i radionica razvoja vještina na temu Pregovaračke vještine. Svaki polaznik je nakon demonstracije taktika pregovaranja sudjelovao u vježbama s vlastitom taktikom pregovaranja pri čemu su raspravljali o taktikama pregovaranja koje najbolje odgovaraju određenoj situaciji. Za demonstraciju idealne primjene vještine predstavljen je model pregovaranja u devet koraka, s naglaskom da u svakodnevnom životu nema idealnih uvjeta te da su pregovori dinamičan proces čiji su ishod i tijek nepredvidivi. Na primjeru loših pregovora, polaznicima je demonstrirano da bez osnovne komunikacije neće biti rezultata te da snažno zauzimanje svog stava bez imalo kompromisa može dovesti do kompletnog prekida u komunikaciji. Također su predstavljene kulturalne razlike za korištenje prljavih taktika u pregovorima. Kako bi demonstrirali teže dijelove pregovora, sudionici su vježbali pojedine taktike na Skali strategije neprikladnog pregovaranja.

Nakon svake radionice u rujnu su održani i klubovi zapošljavanja za osobe s invaliditetom. Cilj provedbe klubova zapošljavanja je osnažiti osobe s invaliditetom za pronalazak posla, pripremiti ih za potragu posla korištenjem različitih kanala, savladati pisanje molbe, motivacijskog pisma i životopisa te vježbati samopredstavljanje i sudjelovanje u razgovoru za posao kroz simulaciju intervjua.

Informacije

Projekt Da, možemo i mi! (UP.02.2.2.17) financiran je iz Europskog socijalnog fonda.

Sadržaj ovih web stranica isključivo je odgovornost Ustanove za obrazovanje odraslih Galabanum.

eu am